September 29, 2023

Susulan daripada kes salah laku dalam ujian keselamatan Daihatsu, UMW Toyota Motor hari ini mengumumkan yang jualan bagi mannequin Toyota Vios serba baru akan diteruskan memandangkan tiada sebarang masalah dengan customary keselamatan atau kualiti kenderaan terbabit.

Presidennya, Datuk Ravindran Okay. berkata; “Bagi pelanggan yang telah membuat tempahan Toyota Vios serba baru atau berminat untuk membelinya, kami ingin meyakinkan anda bahawa Toyota Vios serba baru memenuhi semua peraturan keselamatan yang ditetapkan dan tiada perkara yang mempertaruhkan kualiti kenderaan terbabit.”

Ini juga berikutan kenyataan yang dikeluarkan oleh Daihatsu Co Ltd. pada 28 April 2023 yang mendedahkan berlakunya kepincangan prosedur terhadap ujian empat modelnya, yang termasuk sekali Toyota Vios serba baru. Ujian susulan telah mengesahkan yang kenderaan itu memenuhi pensijilan UN-R95 dan tiada keperluan untuk Toyota Vios dipanggil semula dan jualan kenderaan itu diteruskan seperti biasa tanpa sebarang gangguan.

“Kami dengan rendah hati memohon maaf di atas keresahan yang mungkin telah ditimbulkan kepada pelanggan berikutan hal ini, dan ingin menekankan bahawa keselamatan dan kualiti kenderaan kami sentiasa terjamin. Komitmen kami terhadap keselamatan pelanggan selalu menjadi keutamaan dan akan sentiasa kekal begitu,” tambah beliau.

Terdahulu, Perodua juga mengeluarkan kenyataan rasmi dengan pendirian yang sama.